пятница, 13 ноября 2015 г.

УРОК_10КЛАС_СТАТУТИ ЗСУ


План-конспект
Проведення уроку з предмету «Захист Вітчизни»
з учнями 10-го класу.
Дата: ________
Розділ: Статути ЗСУ.
Заняття: теоретичне.
Тема: Несення служби днювальним роти
Навчально-виховна мета: ознайомити учнів з діями дню­вального під час несення служби; формувати в юнаків повагу до Статутів як закону, який потрібно виконувати.
Навчальні питання:
1.   Обов’язки днювального роти.              
     2.   Місце несення служби черговим днювальним роти.
3.   Дії днювального під час подачі команд згідно з розпорядком дня, допуску в приміщення сторонніх осіб, виносу з казарми зброї і майна.
     4.   Дії днювального з прибуттям до роти чергового частини, прямих начальників від командира роти й вище, офіцерів роти та інших військовослужбовців. Обовязки днювального вільної зміни.
Місце проведення: кабінет з предмета «Захист Вітчизни». Час: 45 хв.
Навчальні посібники: підручник «Захист Вітчизни» (2006 р.), Статути Збройних сил України.
Матеріальне забезпечення: плакат - обладнане місце для несення служби днювальним роти.

Структура уроку:

 І.   ВСТУПНА ЧАСТИНА: 10 хв.
Шикування учнів в од­ну шеренгу, перевірка за спис­ком та огляд зовнішнього стану учнів, віддача рапорту командиром взводу вчителю предмета «Захист Вітчизни», приві­тання, виконання команд: «Ста­вай!», «Рівняйсь!», «Струнко!», «Вільно!».
Оголошення теми, мети та порядку вивчення матеріалу. Перевірка Д/З.
  ІІ.  ОСНОВНА ЧАСТИНА: ЗО хв.

1.     Обовязки днювального роти.
Днювальний роти призначається із солдатів. Він відпо­відає за збереження зброї, шаф (ящиків) з боєприпасами, майна роти, особистих речей військовослужбовців. Днюваль­ний роти підпорядкований черговому роти.
Днювальний несе службу всередині казарми біля вхід­них дверей, поблизу кімнати для зберігання зброї. Його обо­в'язки: не пропускати в приміщення сторонніх осіб; нікуди не виходити з приміщення без дозволу чергового роти; пос тійно наглядати за кімнатою для зберігання зброї; вчасно подавати команди згідно з розпорядком дня; не дозволяти виносити з казарми зброю, боєприпаси, майно і речі без доз­волу чергового роти; негайно доповідати черговому про всі випадки в роті, про порушення встановлених статутом пра­вил взаємин між солдатами і сержантами роти, про помічені несправності й порушення вимог пожежної безпеки та вживати заходів щодо їх усунення; не дозволяти військово­службовцям у холодну пору, особливо вночі, виходити з при­міщення роздягненими; стежити за чистотою і порядком у приміщеннях та вимагати від військовослужбовців дот­римуватися чистоти і порядку; будити особовий склад під час загального підйому, а також уночі в разі тривоги; стежити, щоб військовослужбовці курили, чистили взуття та одяг тільки у визначених для цього приміщеннях (місцях). Днювальному забороняється сидіти, скидати спо­рядження, розстібати одяг.


2.     Місце несення служби черговим днювальним роти.
Для виконання обов'язків чергового днювального роти обладнується спеціальне місце, в якому мають бути: стенд з документацією днювального роти, телефон, ста­тути Збройних Сил України, засоби гасіння пожежі. Документація включає: інструкції черговому і днювальному роти на випадок тривоги та пожежі; розпорядок дня; список військовослужбовців роти, які живуть поза казармою (адреси, телефони); схему май­данчика, закріпленого за ротою для прибирання; кни­ги передачі чергувань, видачі зброї і боєприпасів, за­пису хворих і звільнених; номери телефонів пожежної команди і чергового військової частини.

3.     Дії днювального під час подачі команд згідно з розпорядком дня, допуску в приміщення сторонніх осіб, виносу з казарми зброї і майна.
Черговий днювальний подає команди згідно з розпорядком дня.
Черговий днювальний піднімає особовий склад при підйомі, У разі тривоги, пожежі та ін. Наприклад: «Рота, підйом! Три­вога!». Якщо виникає пожежа, днювальний викликає військову команду протипожежного захисту та рятувальних робіт (штатну пожежну обслугу) або позаштатну пожежну команду. До прибуття пожежної команди він намагається гасити пожежу всіма наявними засобами, а також дбає про рятування людей, озброєння, інших матеріальних засобів.
Якщо в роті з'являються військовослужбовці інших частин підрозділів, днювальний має прикласти руку до головного убору і запитати: «Товаришу (...) дозвольте дізнатися, хто Ви такий і яка мета Вашого візиту?». Після відповіді викликає чергового роти встановленою командою.
Днювальний повинен не дозволяти виносити з казарми зброю, боєприпаси, майно і речі без дозволу чергового роти.

4.     Дії днювального з прибуттям до роти чергового частини, прямих начальників від командира роти й вище, офіцерів роти та інших військовослужбовців. Обовязки днювального вільної зміни.
Коли до роти заходять начальники (від командира роти і вище) або черговий частини, черговий днювальний подає команду «Струнко!». Якщо в роті з'являються інші офіцери роти, старшина та військовослужбовці іншої роти, днювальний викликає чергового: «Черговий роти, на вихід!».
Днювальний вільної зміни зобов'язаний:
•    підтримувати чистоту та порядок у приміщенні роти;
•    нікуди не виходити без дозволу чергового роти;
•    надавати йому допомогу в наведенні порядку при порушенні встановлених Статутами правил взаємовідносин між військо­вослужбовцями ;
•    залишаючись замість чергового роти, виконувати його обо­в'язки.

     ІІІ.       ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА: 5 хв.
Наголошення на темі уроку, цілях, якості їх освоєння; зазначення позитивних моментів та недоліків, визначення найбільш активних учнів в бесіді (відповіді).


 ■             ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: підручник, с. 72-74.

2 комментария: